Zomerweek Voedselbos Nokere

Posted by & filed under .

Wanneer:
23 augustus 2013 @ 10:00 – 26 augustus 2013 @ 18:00
2013-08-23T10:00:00+02:00
2013-08-26T18:00:00+02:00
Waar:
Voedselbos Nokere
Waregemsestraat 29
9771 Nokere

Bessenoogst

Voedselbos Nokere (Oost-Vlaanderen) :

Er is tijdens de zomermaanden zoveel te doen in een voedselbos en het is hier nu zo mooi dat we dachten om eens een zomerweek op te zetten. Vanaf vrijdag 23 augustus zijn jullie van harte welkom om te plukken, oogsten, koken, wieden, zaaien, planten, lemen, bouwen, spelen, netwerken, hekjes maken, palen schillen,… en nog zoveel meer. We werken onze rocket mass heater af, werken aan een vloertje in Trondus, bouwen een buitendouche en maken de plek klaar voor onze cursus begin september. Er is zoveel te oogsten dat we ook verwerken wat we niet op krijgen. Je bent van harte welkom voor één of meerdere dagen. Wie wil overnachten brengt zelf een tentje mee. Inschrijven hoeft niet. Huisdieren blijven thuis, muziekinstrumenten komen heel graag mee.

E-mailadres info@hetvoedselbos.be
Website http://www.hetvoedselbos.be

Over

Het voedselbos is een ont-moet-ingsplaats voor permacultuur in de praktijk waar je samenwerkend kan leren hoe de lekkerste planten samengroeien en uiteraard ook proeven, omdat inspiratie dient gedeeld te worden!

Beschrijving

Permacultuur is leven in het besef deel te zijn van de natuur.
In het voedselbos proberen we stap voor stap te komen tot een duurzame samenwerking tussen mensen, planten en dieren.

Het voedselbos is fantastisch gelegen aan de zuidkant van de eerste helling van de Vlaamse Ardennen. De tuin sluit naadloos aan bij een parkgebied met een hakhoutbos dat vooral in de lente pimpelpaars kleurt van alle bosbloemen.
Een sterk ontwikkelde mantel met inheemse struiken en kruiden wordt door begrazing en maaibeheer in groei gehouden.
Een heel divers insectenleven vol zeldzame vlinders is hier dan ook in de loop der jaren ontstaan. Het geknipte kader voor een voedselbos.
Een enorm divers systeem waarin vaste voedselplanten in een duurzaam steeds weerkerend geheel samengroeien. In wel zeven lagen, net als in het omringende bosmodel.
Er wordt niet gespit, maar voortdurende bodembedekking houdt alles gezond. Verwacht zeldzame eetbare planten als nashi, japanse rozijnenboom, persimoen, kiwi, kweepeer, mispel, abrikoos en tientallen rassen kleinfruit in geuren en kleuren.
Eeuwig moeskool, brave hendrik, daslook, asperges en zelfs yamwortels vind je (als je goed zoekt) in deze jungletuin terug.
Dicht bij huis wordt een minimoestuin opgebouwd in potten en bakken. Grappige en sprankelend gezonde groenten binnen handbereik?
Je leert hier alle kneepjes om het ook zelf te doen.
Eetbare bloemen fleuren het geheel op en ook de rest van de tuin is vanalles van plan. Met een paddestoelentuin en composttoilet houden we de bodemvruchtbaarheid op peil.
Permacultuur is meer dan tuinieren alleen! Momenteel werken we met veel handen aan de afwerking van Trondus, een rond huis uit lokale materialen dat vooral fungeert als leslokaal en ontmoetingsruimte.