WATER is een mensenrecht! Stop afsluitingen!

Posted by & filed under .

Wanneer:
16 oktober 2013 @ 08:45
2013-10-16T08:45:00+02:00
2013-10-16T09:15:00+02:00
Waar:
Elzenveld
Lange Gasthuisstraat 45
2000 Antwerpen

Stop waterafsluitingen Antwerpen

Water is mensenrecht! Stop afsluitingen! (Dit gaat over partijgrenzen heen, Occupy Antwerp is aan geen enkele partij gebonden)

Dr. Dirk Van Duppen, huisarts en OCMW raadslid (PVDA): “In 2012 werden 1.589 Antwerpse gezinnen afgesloten van water omwille van betalingsachterstand. Dat is percentagegewijs vijfentwintig keer zoveel als in Gent (55) of als in Brussel. In de provincie Limburg worden geen gezinnen afgesloten omwille van betalingsachterstand.

In 2012 hadden 4.270 Antwerpenaren door afsluiting geen toegang tot drinkwater, konden zich niet wassen, niet koken, niet afwassen, hun kleren niet wassen, niet kuisen en hun toilet niet doorspoelen. Dit is mensonterend. Water is een mensenrecht.”

Van Duppen: “Artikel 1 van de OCMW wet zegt: ‘Elke persoon heeft recht op maatschappelijke dienstverlening. Deze heeft tot doel eenieder in de mogelijkheid te stellen een leven te leiden dat beantwoordt aan de menselijke waardigheid. Er worden openbare centra voor maatschappelijk welzijn opgericht die tot opdracht hebben deze dienstverlening te verzekeren’. Water laten afsluiten gaat lijnrecht in tegen deze wet want het brengt mensen in mensonwaardige omstandigheden.”

“Daarom zal ik voortaan in iedere LAC waarin ik zitting heb als OCMW raadslid, me verzetten tegen ieder advies tot afsluiting, ook tot voorwaardelijke afsluiting. Wanneer er in het LAC geen consensus wordt bereikt mag volgens de wet de watermaatschappij de klant niet afsluiten. Ik roep mijn collega’s OCMW raadsleden op hetzelfde te doen. Het is de enige menselijke maatregel om nog verdere waterafsluitingen te voorkomen.”

Dirk Van Duppen zal hierbij ondersteund worden door manifestanten die solidair zijn met de mensen bij wie het water werd afgesloten. Ze zullen een korte zangstonde ten beste geven met protestliederen tegen waterafsluiting, op de tonen van de muziek van de Strangers en Wannes Van de Velde.