Oostende: aanplanting volksbos Lappersfort 2

Posted by & filed under .

Wanneer:
17 februari 2013 @ 14:00
2013-02-17T14:00:00+01:00
2013-02-17T14:30:00+01:00
Waar:
Karperstraat
Oostende

Op zondag 17 februari zoek ik 500 boomplanters die willen helpen om het tweede Lappersfort Zuurstofbos aan te planten. We vragen aan iedereen om vanaf 14uur aanwezig te zijn in de Karperstraat in Oostende voor deze aanplanting.

De aanplanting vloeit voort uit de strijd rond het zonevreemde Lappersfortbos die ik met Friends of the Earth heb gevoerd, met het geld dat werd ingezameld werden op 21 november 2010 al eens 10000 bomen aangeplant recht tegen over de kinderboerderij nabij de Stuiverstraat.

Nu gaan we er opnieuw voor en planten we het tweede stuk bos aan. Dan zullen we drie keer zoveel bos hebben aangeplant als het stukje Lappersfortbos dat is verdwenen.

Aandacht: Deze bossen zijn geen compensatie voor het bos dat is verdwenen, want een verdwenen bos kan niet gecompenseerd worden. Dit is een eerder een statement. Ik vraag aan iedereen om alles op alles te zetten en mee te komen planten. Ikzelf zal echter alleen instructies kunnen geven, gezien het feit dat mijn rug werd vastgezet en ikzelf geen bomen meer kan planten.

Ik zal er enorm van genieten om jullie aan het werk te zien. Doe mee en deel dit evenement zoveel mogelijk, zodoende dat we aan 500 boomplanters komen.

Op de bijgevoegde foto zie je hoe we afscheid hebben genomen van bomen in het Lappersfortbos. Bomen die er nu helaas gekapt zijn. Mensen die willen meehelpen en ook voor wat sfeer kunnen helpen zorgen, kunnen mij contacteren op andy.vermaut1@telenet.be of +32499/357495 Kom langs. Steun de aanplanting van het tweede volksbos in Oostende.

Praktische overwegingen voor 17 februari 2013:
Doe uw laarzen aan en breng handschoenen mee + breng ook eventueel een spade mee, want we hebben slechts 30 spades ter beschikking.

Voor mensen die komen met openbaar vervoer van aan het station Oostende:

13:41 wandel 258m OOSTENDE STATION PERRON 8
13:45 neem bus 21 Oostende-Zandvoorde-Oudenburg Stap af aan de halte KOEBRUGSTRAAT Oostende
13:56 wandel 836m OOSTENDE, KARPERSTRAAT

Parkeergelegenheid: Karperstraat is een doodlopende straat voor de auto’s! Nu het zo nat is en we kans lopen om de bermen kapot te rijden of auto’s die komen vast te zitten, is het niet zo’n groen voorbeeld om op de landweg/fietspad te parkeren. Optie is dus om te parkeren aan de steenbakkerij en te voet door te steken…Dan staat iedereen op de verharding… geen schade aan de natuur, geen herstellingswerken, en we geven het goede voorbeeld.

Aandacht inslaan Karperstraat met de wagen kan enkel via Zandvoordeschorredijkstraat. Liefst gewoon gebruiken om mensen af te zetten en daarna je wagen nabij de Steenbakkerij parkeren. Let op om het doorgaand verkeer niet te belemmeren. Het stukje terrein dat we zullen aanplanten is vanaf de Zandevoordeschorredijkstraat 750 meter verder in de Karperstraat. Het stukje is aangeduid op het Ruimtelijk Structuurplan als boszone en bosuitbreidingsgebied. Daar kan er niks meer aan veranderen. De putjes zullen vooraf gemaakt worden met een grondboor. Het is immers kleigrond. Je moet vooral goed met de voeten kunnen werken om de putten te vullen.

Welke bomen worden er allemaal aangeplant: zomereik is een trage groeier die beschutting krijgt van de zwarte Els die vooral aan de rand wordt geplant om vlug een scherm te hebben, Zoete Kers is een bloesemdragende struik die heel interessant is voor bijen en net zoals de Hazelaar ook voor de bijen een zegen is, Sleedoorn is dat ook + schietwilg is er om een vlugge begroeiing te hebben. De hoofdbomen zijn hier de Elzen en de Eik. Dit alles op advies van de afdeling Natuur -en bos. De aanplanting zal tot en met 16u30 duren, waarna we naar de kinderboerderij gaan voor een lekkere Glühwhein. Maar ook ter plaatse zullen de mensen iets warms krijgen om te drinken.

Dank verder aan Luc Vanneste, Yves Miroir, Struikrover André, Friends of the Earth, Bosplus, Buitengoed, Stadsbestuur Oostende, Guido Vandenbroucke, Dita, Lassie en Pompier en alle sponsors van een m2 Lappersfortbos