Gent: Food For Thought III

Posted by & filed under .

Wanneer:
13 oktober 2013 @ 10:00
2013-10-13T10:00:00+02:00
2013-10-13T10:30:00+02:00
Waar:
Kunstencentrum Vooruit
Sint-Pietersnieuwstraat 23
9000 Gent

Voedselteams, stadslandbouw, coöperatieve vormen van landbouw… In Gent gaan veel geëngageerde individuen en organisaties op zoek naar nieuwe manieren om met elkaar en onze omgeving om te gaan. Stuk voor stuk zijn het kleine initiatieven en ondernemingen die elk op hun manier uiting geven aan een grotere transitiebeweging. Vooruit brengt al deze mensen graag samen om iets in beweging te zetten. Iedereen welkom op de derde editie van Food for Thought!

PROGRAMMA:

– Bezoek de Green Bastards Garden

Bezoek de Green Bastards Garden, de torentuin op ons terras, en word peter of meter van een vergeten groente(gewas) of kruid. Ooit al gehoord van olifantenlook, onsterfelijkheidskruid, crosne of Turkse raket? In de Green Bastards Garden ontdek je een scala aan voedselgewassen waarvan je het bestaan niet eens had vermoed. Er worden plantjes geteeld die vaak buiten de mazen van de economische voedselteelt vallen. Het zijn zonderlinge buitenbeentjes, ‘stoute plantjes’, echte ‘bastards’ dus. De Green Bastards worden niet gekweekt voor de oogst, maar voor de zaadjes. Ze worden verspreid op Food for Thought. Sommige zijn zeldzaam en niet bij zadenfirma’s te verkrijgen.

– 10 JAAR REKTO:VERSO: IMMER VOORUIT

Rekto:verso, tijdschrift voor cultuur en kritiek, bestaat tien jaar. En dat viert de redactie graag samen met lezers en auteurs, bij een zondagse brunch. Niet om achterom, wel om vooruit te kijken: naar – zoals het rekto:verso betaamt – de rol van kunst en cultuur in een kantelende wereld. Met hun mond vol gaan drie onuitgegeven duo’s (telkens een kunstenaar en een niet-kunstenaar) in gesprek over prangende vragen voor morgen en overmorgen. Wat staat er precies op het spel? En hoe gaan we daarmee om?

Auteur Tom Naegels en politiek socioloog Luc Huyse gaan in dialoog rond de toekomst van de democratie.
Beeldend kunstenaar Wim Delvoye (o.v.) en ex-radiomaker Jean-Pierre Rondas praten door over tendensen in de kunsten en het kunstenaarschap zelf.
Choreografe Anne Teresa De Keersmaeker en bio-ingenieur Barbara Van Dyck hebben het over kunst en activisme. De Keersmaeker nam vorig jaar het woord na haar voorstelling ‘Elena’s Aria’ in Vooruit en hield een gebalde toespraak waarin ze het opnam voor Van Dyck en de andere voor de aardappelactivsten die beschuldigd werden van bendevorming.

– Zadenruilbeurs: Seeds for the future

In ons Café organiseren we een ruilbeurs waar je vrij reproduceerbare zaadvariëteiten en plantgoed kan uitwisselen. Je zal er o.a. zaden vinden van de plantjes uit de Green Bastards Garden. En natuurlijk kan je meteen ook genieten van het delen van praktische en theoretische kennis rond de productie en het oogsten van zaden en plantgoed. Seeds for the future: om diversiteit een kans te geven!

– Workshops met ONBETAALBAAR en Ivago

Maak je eigen PlantTrekker of wormenbak met ONBETAALBAAR. Dankzij de PlantTrekkers, een eenvoudige constructie met een glazen fles, hoef je je nooit meer zorgen te maken als je je plantjes zou vergeten water te geven. Of leer een wormenbak maken om nog beter te composteren!

– Maria Lucia Cruz Correia – 1 place & 144400 seconds

Maria Lucia Cruz Correia is een van de stadsresidenten die Vooruit van nabij volgt. Elke maand wil ze een moment nemen om na te denken over de stad. Ze neemt je mee op eens stille wandeling naar een geheime locatie, een plek waarop ecologie, life style en politiek elkaar kruisen in een stedelijke omgeving. Eens aangekomen kies je een plek uit waar je denkt dat je er gedurende 4 uur comfortabel kan zitten. Je krijgt een tekst waarover je kan nadenken aan de hand van een ‘thinking manual’. Bij vorige sessies focuste Maria Lucia o.a. op ggo’s.

Volledige programma + info: http://vooruit.be/nl/show/detail/7203/Food_For_Thought_III