GAS-boete-DEBAT : Vragenvuur over de Antwerpse realiteit

Posted by & filed under .

Wanneer:
1 oktober 2013 @ 20:00
2013-10-01T20:00:00+02:00
2013-10-01T20:30:00+02:00
Waar:
zaal De Stroming
Nationalestraat 111
Antwerpen

GASdebat end2013

GAS-boetes zijn de laatste maanden niet uit het nieuws weg te slaan. De soms compleet absurde redenen waarom mensen een boete krijgen, de uitbreiding van de wet in mei ondanks verzet van meer dan 200 organisaties uit het middenveld, of aangekondigd als efficiënt middel ter bestrijding van overlast in menig gemeentelijk bestuursakkoord.

Een gemeentelijke administratieve sanctie (GAS) is een straf, meestal een boete, die een gemeente kan opleggen voor inbreuken op zijn gemeentereglement. Het is op die manier een instrument om op lokaal niveau een antwoord te bieden aan de problematiek van openbare overlast.

De Belgische GAS-wet zorgt voor een nationaal kader maar het is telkenmale de lokale overheid die er de concrete invulling aan kan geven, tot zelf GAS-boetes niet gebruiken.

In Antwerpen maken GAS-boete een deel uit van het beleid om overlast te bestrijden.

Een panel van vier – voor- en tegenstanders, opiniemakers en politici – ondergaan een “vragenvuur” rond het gas-boete-beleid in Antwerpen.

GODFRIED GEUDENS – VEILIGHEIDSADVISEUR BART DE WEVER

Freya Piryns (Groen) – Gemeenteraadslid

Jos Vander Velpen – Voorzitter Liga voor Mensenrechten

Koen Van Heddeghem – VVSG – Coördinator Lokale Politie en Veiligheid

Moderator: Johnny Vansevenant (VRT)

Een vragenvuur betekent dat de vragen in de eerste plaats uit de zaal komen en niet van een moderator én dat het debat meer tussen zaal en panel is dan tussen panelleden onderling. U stelt dus de vragen! Heeft u een vraag? Stuur ze vooraf door naar info@vredesweek.be.

De moderator bundelt ze per thema en u kunt uw vraag de avond zelf rechtstreeks stellen.

Dinsdag 1 oktober
zaal De Stroming.
Nationalestraat 111
Antwerpen

Een organisatie van de Vredesweek i.s.m. Pax Christi Vlaanderen, Masereelfonds, ACV Antwerpen, VOS, PVDA, Motief, stRaten-Generaal, Vredesactie, Common Antwerpen, Broederlijk Delen, Ambrassade, Scouts en Gidsen Vlaanderen, Kras Jeugdwerk, TegenGAS, Chiro Antwerpen, Samenlevingsopbouw Antwerpen stad vzw, Liga voor Mensenrechten en Hand in Hand.

Meer info: info@vredesweek.be

Vrije bijdrage