Discussieavond: GAS-boetes, politierepressie en de staat

Posted by & filed under .

Wanneer:
14 maart 2013 @ 19:30
2013-03-14T19:30:00+01:00
2013-03-14T20:00:00+01:00
Waar:
Multatuli
Lange Vlierstraat 9
2000 Antwerpen

GAS nee bedankt klein

Kom luisteren naar en discussiëren met:

Bleri Lleshi, filosoof, activist en documentairemaker. Hij is de auteur van verschillende opiniestukken over de kwestie en van een boek dat binnenkort verschijnt: ‘De neoliberale strafstaat’(meer info op blerilleshi.wordpress.com).

Erik Demeester, redacteur van Vonk. Hij belicht de ‘staat’ vanuit marxistisch oogpunt.

De GAS-boetes zijn een ware plaag. Jongeren die met sneeuwballen spelen worden beboet. Activisten van ‘Occupy Antwerpen’ krijgen boetes wanneer ze vreedzaam actie voeren op een plein. Militanten van de PVDA roepen op tot solidariteit met de werknemers van Ford en worden door de politie van Genk op een GAS-boete getrakteerd.

Zelfs een broodje eten op de trappen van een kerk wordt bestraft. In Brussel krijgen 150 betogers tegen het ‘Banket van de Rijken’ eveneens een boete. Ondertussen gaat de politie de arbeiders van ArcelorMitttal met de knuppel te lijf en sterft een jonge man in een cel in Mortsel nadat zes politieagenten hem tot ‘bedaren’ proberen te brengen.

Repressie is meer en meer het antwoord van een systeem dat zich belaagd voelt. Wie wil men de mond snoeren en waarom? Wat kunnen we er tegen doen?