Gent: Debat ‘Welke toekomst voor mensen zonder papieren?’

Posted by & filed under .

Wanneer:
7 april 2013 @ 20:00
2013-04-07T20:00:00+02:00
2013-04-07T20:30:00+02:00
Waar:
Buurtcentrum Rabot
Jozef II straat 104 - 106
Gent

Naar aanleiding van de doortocht van de Mars zonder papieren in Gent, organiseren we een debat over de huidige situatie van mensen zonder papieren in België.

Moderator: Jos Jacobs (Odicé)
Sprekers: Véronique Biamba (ex-sans-papier)
Karen Declercq (Samenlevingsopbouw – De Meeting)
Paul Pataer (Liga voor Mensenrechten)
Didier Vanderslycke (Kerkwerk Multicultureel Samenleven)
Jan Knockaert (Orca)

Welke rechten hebben mensen zonder papieren? En is er een verschil tussen de theorie en de praktijk?

Het recht op onderwijs bestaat voor leerplichtige kinderen. Kinderen zonder papieren kunnen in België schoollopen. Maar hoe zit het met het volwassenenonderwijs? De Liga voor Mensenrechten, Samenlevingsopbouw, LBC-NVK Volwassenenonderwijs en Samenlevingsopbouw vroegen recent de vernietiging van de nieuwe inschrijvingsvoorwaarden voor het volwassenenonderwijs. Door deze nieuwe voorwaarden werden mensen zonder papieren uitgesloten van het volwassenenonderwijs. Het Grondwettelijk Hof heeft de organisaties ongelijk gegeven…

Recht op arbeid bestaat niet voor mensen zonder wettig verblijf. Dit neemt niet weg dat heel wat mensen zonder papieren wel degelijk werken in België. Meer nog, bij de laatste grote regularisatieronde was het beschikken over een arbeidscontract een van de voorwaarden op basis waarvan men geregulariseerd kon worden. Ook in het breder debat over arbeidsmarktbeleid is de (mogelijke) rol van migranten van tel.

Recht op recht. Welke rechtszekerheid hebben mensen zonder wettig verblijf? Er is veel willekeur in het uitwijzingsbeleid: in sommige steden of gemeenten wordt er echt jacht gemaakt op mensen zonder papieren, in andere is dit veel minder het geval. Veel mensen durven een beslissing niet te gaan ophalen uit angst voor arrestatie. En wat als een sans-papier iets overkomt? Als die het slachtoffer wordt van geweld, uitbuiting, enz. is het verre van evident om klacht in te dienen bij de politie.