Boekvoorstelling Manu Claeys ‘Stilstand’

Posted by & filed under .

Wanneer:
22 mei 2013 @ 20:01
2013-05-22T20:01:00+02:00
2013-05-22T20:31:00+02:00
Waar:
Horta

Stilstand Manu Claeys Boek

Manu Claeys ‘Stilstand, over machtspolitiek, betweterbestuur en achterkamerdemocratie’

Hoe komt het dat de Vlaamse regering er na al die jaren maar niet in slaagt een oplossing te vinden voor de Antwerpse mobiliteitsproblematiek?
Dit boek geeft antwoorden op die vraag.

Op 19 december 2005 tekende de actiegroep stRaten-generaal officieel bezwaar aan tegen een nieuwe snelweg door de stad Antwerpen en legde meteen ook een alternatief voor. Het was het begin van een lange strijd tegen het grootste geplande infrastructuurproject ooit in België: de Oosterweelverbinding. Mobiliteitsexperts, milieudeskundigen, dokters, planologen, bedrijfsleiders, bewonersgroepen en stadsbrede bewegingen sloten zich aan bij het protest.

Gemeten aan tijdsverloop, media-aandacht en politieke commotie werd dit ’s lands belangrijkste burgerstrijd van de voorbije jaren, die voortduurt tot vandaag. Het politieke beheer van het dossier verwerd stilaan tot een ingewikkeld staketsel van manipulatie en bedrog. Partijbelangen, machtspolitiek en parallelle besluitvorming creëerden een zwart gat, dat gaandeweg elk streven naar nuchtere beleidsvoering en uiteindelijk het vinden van valabele oplossingen opslokte.

In Stilstand brengt Claeys zijn meest cruciale teksten over de kwestie samen in een uniek logboek. Als een Grieks koor becommentarieert hij in real time de gebeurtenissen, reageert hij op politieke communicatie, hekelt hij het gebrek aan transparantie en burgerinspraak, informeert hij over alternatieven, roept hij op tot actie.