Dexia…Laat van je horen !

Posted by & filed under .

Wat met de aandeelhoudersvergadering van Dexia? Wij willen meer duidelijkheid! Waarom kunnen de banken niet zelf hun crisis betalen?

Op 21 december wordt door de aandeelhouders van Dexia beslist of ze akkoord gaan met de kapitaalsinjectie van zo’n drie miljard euro (het Belgische deel) door de Belgische en Franse staten.

Dat is drie miljard euro belastinggeld dat naar de “bad bank” van Belfius gaat, die zo’n 1000 miljard euro (3 keer ons BNP) groot is (want ze bevat het hefboomfondsgedeelte, met andere woorden het casino-gok-gedeelte). Een bank waarvan het NIET de bedoeling lijkt dat ze ooit weer boven water komt. Bodemloze put, iemand?

Aangezien we in feite allemaal aandeelhouders zijn (de Belgische staat is grootaandeelhouder sinds de oorspronkelijke redding), hebben we allemaal recht van spreken op die algemene vergadering. Is het niet tijd om onder ogen te zien dat het systeem failliet is, en te beslissen wie we nu wel of niet willen redden met belastinggeld?

Daarvoor moet er eerst licht schijnen op de hele bankenredding, van Fortis over Dexia naar de Spaanse banken (die net voor dit schrijven nog 40 miljard euro toegezegd kregen uit de Europese reddingsfondsen – dat is meer dan een miljard van de Belgische belastingbetaler, via ons aandeel in die reddingsfondsen).

Minister Steven Vanackere zegt dat je de beslissingen (rond de met Dexia verbonden groep ARCO bijvoorbeeld) moeilijk kan verstaan als je er niet bij was. Tijd om een uitleg te eisen die zo precies is dat het is alsof we erbij waren, toch?

Voor wie nog meer actie wil…

Het is een goed idee om onze stem op de aandeelhoudersvergadering (21 december 2012, om 11u, Diamant Brussels Business & Conference Centre) te laten horen. Dat kan door een formulier in te vullen en “neen” te stemmen, in het bijzonder op punten twee en eventueel ook drie. Deze formulieren zijn in omloop.

Concreet vragen we je om een formulier in te vullen van Dexia waarmee je aangeeft jezelf als aandeelhouder te beschouwen, de Belgische overheid wil jou immers in feite als aandeelhouder vertegenwoordigen.  Je zegt dan “neen” tegen de kapitaalsinjectie van zo’n drie miljard euro door de Belgische overheid en geeft daarmee aan dat je niet over je heen laat lopen. Je kan het formulier hier downloaden, uitprinten en ingevuld op zaterdag naar het Astridplein brengen of er ter plaatse 1 invullen.

Het maakt niet uit of je invult “ik zal er zijn” dan wel iemand van ons (“B JP Indigno”) een volmacht geeft om “neen” te stemmen – formeel aanvaarden gaan ze de stemmen toch niet zonder een echt bewijs van aandeelhouderschap. Je maakt er wel het protest sterker mee..

———
Red mensen, geen banken.
Geen belastinggeld meer om gokschulden van de banken mee af te betalen!
Steek geld in de échte economie in plaats van in instortende luchtkastelen of leeglopende ballons!