The Occupation of Business Europe

Posted by & filed under .

Van 1 tot en met 8 december kwam een grote groep ecologisch bewuste jongeren samen in Brussel, de aanleiding ervoor was de klimaatconferentie in Doha, Qatar. We gingen een aantal van hen interviewen, klimaatactivisten afkomstig uit Londen, Berlijn en 1 uit eigen land (maar voorheen actief in Turkije). Dat leverde een aantal interessante gesprekken op…

Beluister hier deel 1: waarin het vooral gaat over de actie die diezelfde dag plaatsvond.. de occupy het kantoor van ‘Business Europe’ actie.


interview by Rafa Grinfeld

 

Lees hier meer over de actie (overgenomen van de site van Friends of the Earth):

‘Business Europe’ kantoor bezet door actievoerders van Power Shift Belgium

Actie Business Europe PSB.jpg
Een groep van 40 jonge actievoerders heeft gisteren het kantoor van Business Europe bezet gedurende 90 minuten. De groep, die deel uitmaakt van het “Power Shift Belgium” evenement, klaagde daarmee de rol van Business Europe in het klimaatdebat aan.  Business Europe is een van de grootste lobbygroepen in Brussel, die de belangen van een veelheid aan bedrijven vertegenwoordigt. Volgens de actievoerders werken ze herhaaldelijk en verregaand een sterk EU en internationaal klimaatbeleid tegen.

Om 16u trok een bonte groep van 40 deelnemers door de straten van Brussel, onder begeleiding van CEO (Corporate Europe Observatory).  CEO heeft 15 jaar ervaring in onderzoek naar en het bekend maken van de invloed van de bedrijfswereld op het (klimaat)beleid.  In de Europese wijk te Brussel zijn er naar schatting tussen de 15.000 en de 50.000 lobbyisten gevestigd.  Grote bedrijven en industriële federaties hebben aparte lobby kantoren in Brussel waar ze hun belangen actief verdedigen onder andere in verschillende ‘expertise groepen’ van EU instellingen.  Vaak vormen ze een meerderheid in die werkgroepen.  Van de lobbysector wordt geschat dat 70% commerciële belangen verdedigt, 20% publieke autoriteiten (steden, regio’s,…) en slechts 10% vertegenwoordigt de civiele samenleving zoals vakbonden en NGO’s.

Actievoerder Koen Verbruggen verklaart: “Wij jongeren zijn het beu dat multinationals dicteren hoe ons leven en onze omgeving er uit ziet, meestal ten nadele van huidige en toekomstige generaties.  Wij vinden het niet kunnen dat de geldzucht van enkelen primeert tijdens de klimaatonderhandelingen, die momenteel in oliestaat Qatar plaatsvinden en daardoor op een ‘Qatar-strofe’ zullen uitdraaien.”  De actievoerders scandeerden “Our climate, not your business.”

De lobby tour startte aan de Europese Commissie.  Business Europe was de laatste halte, met tussentijdse stops voor de deuren van BP, G+ en BASF.  Hoewel een arrestatieteam van de politie gesommeerd was op vraag van Business Europe, hebben alle actievoerders het gebouw na 90 minuten verlaten. Er waren geen arrestaties.

Extra informatie:

Op 1 december startte Power Shift Belgium, met steun van Jint en Youth in Action, een mobilisatie rond klimaat en sociale rechtvaardigheid voor en door jongeren.  De driedaagse is een initiatief van Friends of the Earth en Catapa i.s.m. Climaxi, Oxfam Solidariteit en War on Want.  Zo’n 40 jongeren volgden op zaterdag verschillende workshops en op zondag gingen ze aan de slag rond de uitbouw van een beweging rond Klimaatrechtvaardigheid.  De jongeren komen niet toevallig samen terwijl in Qatar de VN klimaatonderhandelingen volop aan de gang zijn. De ‘corporate capture’, de invloed van bedrijven op het klimaatbeleid, heeft namelijk een sterke invloed op de resultaten (of vooral het gebrek eraan) van de onderhandelingen.
Business Europe zet stevig in op lobbywerk.  Ze werken transversaal en naast de nationale werkgeversfederaties, zijn ook de grootste bedrijven lid.  Ze hebben een geprivilegieerde toegang tot de Europese Commissie en ze beschikken over een heus ‘leger’ aan lobbyisten.  Tijdens COP18 in Qatar is Business Europe hard bezig druk uit te oefenen op de EU om de doelstellingen voor emissiereducties vooral niet te verhogen.