Occupy Antwerp’s Volxkeuken

Posted by & filed under , .

738112_366051510157889_262978969_oNikkie van Lierop, Patsy van der Parre en Jeroen Olyslaegers hebben tijdens de tweede helft van oktober 2012 besloten om met een kleine volxkeuken te beginnen.

Ze wensten hierbij Occupy Antwerp te steunen; armoede centraal te stellen in het bewustzijn van de stad; en tenslotte mensen via Facebook duidelijk maken en enthousiasmeren dat woorden en daden met elkaar gekoppeld kunnen worden. In het begin was er vooral soep (een thermoskist van 30 liter werd door Jeroen aangekocht), maar daar kwam snel verandering in. Aangespoord door deze ‘armoede in A, nie mé maa, nie mé ongs’-actie zijn er nu elke week ook andere mensen die cakes, quiches, wafels, brood en nog meer andere dingen uitdelen.

Het is een echte geefstand: iedereen is welkom. Sommige mensen betalen een kleinigheid, indien ze dat kunnen. Van dat geld wordt de laatste tijd vooral dingen zoals tenten en tafels gekocht. De ingrediënten voor de soep vinden Nikkie en Jeroen meestal bij hun bioboer die vaak zijn groenten gratis of tegen een spotprijs meegeeft. De soep wordt door hen gemaakt, en Patsy maakt zelf ook soep of hutsepot en coördineert en contacteert iedereen die andere dingen maakt en brengt.

Deze geefactie gaat door op elke zaterdag en de bedoeling is: heel de winter door. Wat er daarna gebeurt, valt nog te bezien.