Nationale betoging Tegen GAS

Posted by & filed under .

Wanneer:
26 oktober 2013 @ 14:00
2013-10-26T14:00:00+02:00
2013-10-26T14:30:00+02:00
Waar:
station Brussel Noord

Nationaal TegenGAS 2

Iedereen is tegen GAS, behalve de regering
Op 30 mei stemde een overweldigende meerderheid in het parlement voor de nieuwe GAS-wet met daarin een verlaging van de minimumleeftijd naar 14 jaar en een verhoging van het maximumbedrag tot 375 euro. 213 middenveldorganisaties spraken zich daags voordien uit tegen deze wet. Weinig Belgen die niet worden vertegenwoordigd door één van deze organisaties.

Willekeur en misbruik

Een wirwar van gemeentelijke reglementeringen, het deels uitschakelen van de rechterlijke macht, de persoonlijke interpretatie van de GAS-ambtenaar,… Iedereen weet dat GAS de deur opent voor willekeur en misbruik. GAS vormt zo het symptoom van een gefaald beleid dat via repressie probeert maatschappelijke problemen op te lossen.
Toenemende werkloosheid, onzekerheid en precariteit in de samenleving leiden tot uitzichtloze situaties, wanhoop, asociaal gedrag en agressie. Sociaal zwakkere lagen worden door GAS dan ook het hardst getroffen. GAS biedt gemeenten tevens een instrument om op te treden tegen wie zich hiertegen verzet of al wie gebruik wil maken van het recht op vrije meningsuiting en organisatie.

Een sociaal alternatief

TegenGAS wil de strijd tegen dit absurd en repressief systeem aangaan. Repressie kan vermeden worden door preventie: investeer in werk voor iedereen, degelijk en kwaliteitsvol onderwijs, goedkope en ecologische afvalverwerking, meer en betere jongerenvoorzieningen, degelijke publieke sanitair,… TegenGAS is een campagne die jong en oud wil organiseren op lokaal en nationaal vlak.

TegenGAS en StopSAC roepen alle organisaties op om samen met ons de oproep te onderschrijven en te helpen organiseren voor de betoging op 26 oktober 2013 rond de volgende 5 eisen:

1) Stop de willekeur; voor een rechtvaardige en toegankelijke rechtspraak; einde aan het GAS-systeem.
2) Jong zijn is geen misdaad, stop de pestboetes.
3) Protesteren is een recht, stop de repressie tegen demonstranten.
4) Geen GAS om de lokale begrotingstekorten te dichten, laat de verantwoordelijken voor de tekorten betalen
5) Criminalisering is geen oplossing; sociale oplossingen voor sociale problemen

Wij zullen niet betalen, wij komen op straat voor een andere toekomst!

http://www.youtube.com/watch?v=z9sFSwItfDU